Pemalsuan Bahan Pembuat Coklat
Walaupun tak dapat digantikan, pemalsuan sering dilakukan. Koko adalah bahan yang mahal, apatah lagi dibandingkan dengan gula atau minyak nabati. Maka, tidak hairan kalau dapur konvension terpaksa memilih kedua-dua bahan ini untuk menggantikan koko. Disebabkan itu, tidak banyak coklat di pasar “coklat”. Lemak koko sering digantikan dengan minyak yang lebih murah, seperti lesitin atau minyak kelapa sawit. Selain soal harga, dengan kedua-dua bahan ini, pelapisan coklat menjadi lebih mudah. Perbandingan koko pejal, komponen tidak berlemak pada biji yang digiling juga cenderung rendah. Dalam bar coklat, misalnya, sekitar 20% gula-gula itu diisi coklat.Penyebab Sebenarnya Tubuh Menjadi Gemuk
Coklat premium, di sisi lain, biasanya mengandung sekitar 50 - 70% coklat padat. Disebabkan coklat mengandung lebih gula dan mungkin juga sedikit minyak nabati, coklat pekat ini mengandung lebih sedikit kalori dari produk coklat pada umumnya. Maka, apabila para pennggemar coklat sering “protes” gara-gara coklat disalahkan untuk masalah yang sebenarnya disebabkan oleh penggunaan gula berlebihan.Asal Usul Coklat
Sumber : Wikipedia
Komunitas Pecinta Coklat , Coklat , Cerita Coklat , Info Coklat , Sejarah Coklat , Asal Usul Coklat , Event Coklat , Pecinta Coklat , Penikmat Coklat , Coklat Indonesia , Chocodot , Coklat Chocodot
Komunitas Pecinta Coklat , Coklat , Cerita Coklat , Info Coklat , Sejarah Coklat , Asal Usul Coklat , Event Coklat , Pecinta Coklat , Penikmat Coklat , Coklat Indonesia , Chocodot , Coklat Chocodot
No comments:
Post a Comment